Over mij

Ware Natuur is opgericht door Philip Gortemaker in 2002, met de bedoeling zijn spirituele aspiraties, natuurgeneeskundige kwaliteiten, passie voor mens en biologisch / permacultuur tuinieren plus al de kennis & ervaring op deze gebieden onder te brengen in een organisatie die deze belangen behartigt.

‘Via mijn jarenlange onderzoek naar de essentie van het bestaan, de Ware Natuur, is een diepgaand ontwikkelingsproces ontstaan. Altijd zijn hierbij spiritualiteit en persoonlijke veranderingsprocessen, meditatie en therapie met werk verbonden. Een keur van therapieën en spirituele methoden zijn doorlopen. Van emotioneel lichaamswerk, co-counselen, Avatar™ tot Osho meditaties, Sufi wasifa’s en vooral Satsang in de Advaita Vedanta traditie. Meer info hierover onder Advaita Vedanta. Deze inzichten en ervaringen deel ik graag met mensen. Niet alleen door er veel over te praten of te vertellen hoe het moet. Maar vooral door er te Zijn. Natuurlijk zijn er gesprekken en instructies en structuur maar het Zijn is een spontaan voorbeeld. Ik tracht het goede en gezonde in de mens op de voorgrond te brengen. Alleen van daaruit is er de mogelijkheid tot een nieuw perspectief en ruimte voor verandering, een nieuw begin.’

Achtergrond

Na opleidingen als Klinisch Chemisch Analist (HBO), Milieu techniek (HTS) en Chemisch Textiel ingenieur (Fachhochschule) en 7 jaar een baan als productontwikkelaar in een textieldrukkerij interesseerde ik mij voor natuurvoeding en volgde een opleiding in 1994 bij Jan Dries. Daarna kwam ik al snel in contact met een beginnende biologische tuinderij in de buurt en startte daar een carrière in de biologische land en tuinbouw, eerst vrijwillig, later betaald. In de tussentijd heb ik diverse cursussen gevolgd op natuurgeneeskundig gebied bij o.a. de SORAG academie (medische basiskennis, natuurvoeding), Touch for health, Reiki 1, EFT/TAT, Jassentechniek, Soul Body Fusion, Tantra Opleiding, etc.

In 2002 kwam ik te werken bij de antroposofische werk en leefgemeenschap Urtica/De Vijfsprong te Vorden. Daarvoor had ik reeds 6 jaar ervaring in de biologische tuinbouw en 8 jaar als natuurgeneeskundige. Hier vond de ont-moeting plaats tussen tuinieren en zorg voor mensen. En vooral ook met de praktische spirituele en heilpedagogische kijk van de antroposofie zoals die bij De Vijfsprong wordt gebezigd. Eindelijk weet ik wat ik echt wil qua werk in het leven, tuintherapeut worden! In 2003 werd mij de mogelijkheid geboden om de primeuropleiding Tuintherapie van de Kraaybekerhof te volgen. Begin 2005 was het zover, door het contact met Gerjo Koskamp van Boerderij Ruimzicht is de vml. stichting actief geworden.  De activiteiten werden voortgezet op Landgoed Algoed in Twekkelo, tussen Hengelo en Enschede tot eind 2011. Vanaf januari 2012 tot 2018 waren alle activiteiten gecentreerd bij de Kasbah aan de rand van Hengelo en nu op Hof te Boekelo.

Tot nu toe heeft Ware Natuur diverse tuinen opgezet of begeleid in de opzet: Alzheimer belevingstuin bij de Stoevelaar, Goor ; eenzelfde tuin bij een boerderij bij Bad Boekelo, een biologische moestuin voor de Voedselbank, Transition Town geïntroduceerd in Hengelo, begeleiding bij buurtmoestuinprojecten met WIJlanden Hengelo. Vanuit de moestuinen  worden regelmatig workshops gegeven mbt eetbare planten en moestuinieren.

Begin 2018 ben ik een grotere Healing Garden begonnen in de buurt van Boekelo in een natuur rustgebied, omsloten door oude Twentse eikenhoutwallen, bovenop het zout der aarde.
Daarnaast voer ik praktijk in natuurvoedingsadvies, healing en geomantie .

Eind 2017 is er een video van mij gemaakt in het kader van het project Minikronieken.nl met als opdracht een 10 min. film over iemands leven van passie en hartstocht. (nb. de opnames zijn eind november gemaakt onder provisorische omstandigheden waardoor ik  niet altijd goed uit de woorden kwam ivm de ijskoude wind.)
Klik hier om de film te bekijken