EFT

Emotional Freedom Techniques

Klop jezelf vrij

Op deze pagina geef ik informatie over EFT omdat het enorm kan helpen bij het constante oordelen in jezelf en de stress en die daarvan wordt ondervonden, en om dit los te laten. Kijk vooral ook naar Het programma voor Innerlijke Vrede.

 Voor een EFT consult zie hier

Wat is EFT?

EFT is een resultaatgerichte techniek om klachten te laten oplossen door te kloppen op bepaalde plekken op het lichaam.

Doel: EFT is een interventie(behandel)techniek, gericht op het oplossen (desensitisatie) van een klacht. Dat kunnen zijn; gevoelens en emoties, stress of een lichamelijke klacht. Voor een lijst zie: Voor welke klachten is EFT geschikt.

Resultaten: EFT ontlaadt. EFT werkt opmerkelijk effectief en efficiënt. Het effect is over het algemeen blijvend. EFT bewerkstelligt direct een verandering in de beleving van de klacht.

Techniek: De EFT-interventietechniek bestaat uit het kloppen met de vingers op ontspanningspunten op het bovenlichaam terwijl de aandacht is afgestemd op de klacht waarop men invloed wenst uit te oefenen. Hierdoor verandert de beleving en neemt de intensiviteit van de klacht af. Ook worden onbewuste weerstand en alle ander aspecten van de klacht grondig behandeld.

Aanpak: een praktische en pragmatische aanpak van meten, behandelen, meten en testen.

Praktijk en Theorie: EFT bestaat uit werkende systematiek met praktische kennis over hoe klachten worden opgeslagen en kunnen worden aangepakt. Er bestaat een wetenschappelijke theorie(interlink), een klassieke theorie en diverse complementaire theorieën.

Het is te gebruiken door iedereen voor zelfhulp bij eenvoudige klachten. Dit kan in 1 consult geleerd worden.

Waar komt de EFT vandaan?

Ontdekking

In de jaren ’80 van de vorige eeuw ontwikkelde de klinisch psycholoog Dr. Roger Callahan uit de VS een therapie, Thought Field Therapy (TFT), gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en toegepaste kinesiologie. De basisgedachte was dat de emotionele lading van problemen wordt opgelost via het bekloppen van het lichaam.

Vereenvoudiging

Vanuit het vrij ingewikkelde TFT heeft Gary Graig, onder het motto KISS (Keep It Simple Sweetheart), de vereenvoudigde methode Emotional Freedom Techniques (EFT) ontwikkeld die toegankelijk is voor iedereen. We gebruiken EFT als ambassadeur van deze technieken omdat het de eenvoudigste techniek is.

Wetenschappelijke verklaring werkzaamheid

Na een aantal wetenschappelijke onderzoeken (o.a. Wells, et al. 2003, Andrade en Feinstein, 2004) is het in 2005 zo ver dat er een wetenschappelijk verklaringsmodel ontstaat. Andrade, Aalberse, Ruden en Sutherland schrijven dat EFT een vorm is van kortdurende muliti-sensore activate-intervention (zie www.bmsa-int.com) . Het kloppen op de specifieke plekken roept Gamma-aminoboterzuur (GABA, de belangrijkste inhibitoire neurotransmitter) en serotonine (breedwerkende neurotransmitter, m.n. bij angst, agressie, slaap) op. Deze remmen de opslag van angst wat normaal door glutamaat (zuurrest aminozuur en zeer belangrijke neurotransmitter in de hersenschors) gebeurt. Deze opslag vindt plaats in de amygdala, de amandelvormige kern in de kleine hersenen, vlak onder de hypothalamus, het emotionele gebied van de hersenen. De gevoelens in het hoofd en rompgebied waar wordt geklopt, worden verklaard door de sensitiviteit van het autonome (vegetatieve) zenuwstelsel.

Korte samenvatting: kloppen zorgt voor desensitisatie door het remmen van de neuro-endocriene opslag van angst.

EFT in combinatie met TAT, BSFF, en 5-EEIM

Het blijkt dat EFT naadloos aansluit op andere behandelmethoden van de Complementaire GezondheidsZorg van Ware Natuur. TAT en BSFF zijn evenals EFT afgeleiden vanuit de kinesiologie. Ze werken dieper door op spiritueel nivo als EFT. In mijn definitie vallen ze onder de zelfde noemer van emotional freedom techniques.

Met de 5-Elementen Emotionele Integratie Methode (door Philip zelf ontwikkeld), Natuurvoedingsadviezen e.d. is er een vrij totaal behandelpakket ontstaan. Natuurlijk zijn aan EFT en de andere technieken ook grenzen. Bij twijfel of contra-indicatie wordt doorverwezen naar specialisten.

Verwachtingen en resultaten

Het verwachte en gewenste resultaat is ontlading van de behandelde aspecten van de klacht in korte tijd. De aspecten die niet zijn behandeld zijn niet weg!

EFT is geen wondermiddel. Het kost enige tijd om grotere thema’s op te delen in kleinere en deze dan systematisch aan te pakken. Bespreek je verwachtingen met de therapeut.

Voor welke klachten is EFT geschikt?

EFT is voor een hele reeks aan klachten geschikt;

 • Enkelvoudige angsten als hoogtevrees, angst voor spinnen, autorijden, complexe angsten als pleinvrees, sociale angsten.
 • Alle psychosomatische klachten, lichamelijke klachten en ziektes, allergieën, intoleranties, ontstekingen, darmproblemen, spierproblemen, stofwisselingsziektes, ouderdomskwaaltjes, overgangsproblemen.
 • Psychische problemen, depressiviteit, burnout, mentale verslavingen, trauma’s, dwangneuroses,

Contra-indicaties

Er zijn weinig absolute contra-indicaties bij het gebruik van EFT door een professionele therapeut. Maar er zijn meerdere situaties waarin EFT behoudend en voorzichtig moet worden toegepast, zeker voor wat betreft zelfhulp.

Dit geldt bij ernstige klachten waaronder:

 • post traumatische stress stoornis (PTSS)
 • ernstige endogene depressie
 • manische depressiviteit
 • persoonlijkheidsstoornissen als borderline
 • chronische vermoeidheid (CVS of ME)
 • Multiple Sclerose (MS)
 • epilepsie
 • actieve psychose
 • schizofrenie
 • enkele andere neurologische aandoeningen

Het is in die situaties belangrijk u zich als klant actief te laten begeleiden door een erkende EFT-therapeut en een arts.

Veiligheid

Er wordt een stijl gehanteerd waarbij we (klant en therapeut) binnen de grenzen van wat veilig voelt problemen oplossen. We verleggen de grenzen niet door er over heen te gaan (exposure, encounter e.d.) maar op een zachte en integere manier, door deze grenzen te erkennen en de angsten weg te nemen.

Omdat EFT werkt met emoties en gevoelens kunnen alle herinneringen, gevoelens en emoties en zelfs lichamelijke reacties worden opgeroepen tijdens en na een EFT behandeling. Bespreek deze met de therapeut. Mocht u hulp willen met een ongewenste en onverwachte reactie of resultaat, dan kunt u gerust bellen met Philip op het telefoonnummer dat u meekrijgt bij het 1e consult.

Philip heeft een uitgebreide achtergrond als medisch analist op HBO niveau, chemisch ingenieur, kwaliteitsmedewerker, tuintherapeut en diverse opleidingen en trainingen op natuurgeneeskundig en therapeutisch gebied, meditatie en spiritualiteit sinds 1992 (Avatar Master). De EFT level 1 opleiding bij Ben Meijer van instituut Realisatietrainingen is een waardevolle bijscholing.