Basiscursus Intuïtieve Permacultuur, Voedselbossen en Moestuinieren.

Medio nov/dec 2021 start deze cursus in de buurt van Hengelo/Enschede. Op 3 vaste zondagen of zaterdagen van 10-16 uur. Bijdrage wordt ca.€ 150 voor de basiscursus van drie dagen. Je kan losse dagen volgen voor € 60,- per dag incl. Koffie/thee, lunchsoep & salade. Max. aantal deelnemers is 12. Deze basis cursus is geschikt voor mensen die op kleine schaal, van een m2 tot ca. een hectare bezig willen met het verbouwen van voedsel. Dat kan individueel zijn, non-commercieel of (semi)-professioneel, gemeenschappelijk/coöperatief. Je hoeft dus geen eigenaar te zijn van grond. In je achtertuin, op het balkon of gepachte grond, buurtproject, voedsel coöperatie, groene speelplaats, querilla-gardening, alle mogelijkheden komen aan bod. Exacte data en plek worden nader bekend gemaakt. Tussen door of na de tijd kunnen naar behoefte i.o. verdiepingsdagen of middagen, excursies worden georganiseerd die niet bij de basiscursus inbegrepen zijn.

Cursus Basis Onderwerpen:

1 – Historie landbouw en permacultuur, principes permacultuur, ecologie

2 – De Bodem, grondige verdieping in bodemkunde, bodemleven

3  – De intuïtieve moestuin, eetbare planten, diverse teeltmethoden en bodembewerkingen

4 – Voedselbossen en agroforestry, ontwerp & implementatie + onderhoud

5 – Energetische Landbouw & Voeding, Biologisch Dynamisch

6 – Sociale Permacultuur, Gemeenschapszin & Maatschappij

Philip Gortemaker heeft sinds 1998 meerdere cursussen en lezingen verzorgd op het gebied van natuurvoeding, energetische landbouw, moestuinieren & eetbare wilde planten. Met een brede medisch/chemische, milieutechnische achtergrond heeft hij meer dan 25 jaar praktijk ervaring opgedaan in de biologische en B.D. landbouw en tuintherapie.

De cursus is in principe onafhankelijk van welke organisatie dan ook en niet gesubsidieerd. De kosten worden zo laag mogelijk gehouden en de opbrengst van de bijdrage wordt als een vorm van crowdfunding her-geïnvesteerd in voor iedereen betaalbare lokale voedselvoorziening.